Tu ești atent la al 6-lea simț?

Articol destinat pasionaților de comunicare, având mesajul ”Comunică prin simț”.

 

Semnat de Raluca Bărbuță

 

Totul în jurul nostru comunică, fie prin cuvinte, sunete, fie prin semne sau imagini.

Oamenii își pot exprima gândurile și trăirile prin modalități diverse. Însă chiar și atunci când nu alegem vreuna din reprezentările enumerate, noi tot comunicăm.

Comunicăm prin mimica feței, prin poziția corpului, prin intermediul hainelor pe care le purtăm, dar cel mai important, comunicăm prin atitudine.

Cum comunicam prin atitudine? Ce repercursiuni are atitudinea noastră și gândurile neexprimate în mod direct asupra relațiilor pe care le avem cu cei din jur?

Este vorba aici de ceea ce eu numesc “comunicarea simțurilor” sau “comunicarea simțită”. Pentru unii, acest tip de comunicare poate fi asociat cu ceea ce este denumit “al șaselea simț”.

 

Iata cateva exemple:

  • Simpatie/Antipatie

De câte ori nu vi s-a întâmplat ca atunci când simpatizați pe cineva și acesta la rândul său să vă simpatizeze fără să vă fi comunicat unul altuia acest lucru în mod direct? Prin atitudinea ta i-ai comunicat acelei persoane faptul că o simpatizezi.

La fel se întâmplă și atunci când cineva îți este antipatic, poate fără motiv. Și cealaltă persoană va simți la fel despre tine; ea va fii ecoul gândurilor tale și va simți/ gândi despre tine ceea ce și tu simți/ gândești despre ea.

Bineînțeles, există și excepții și situații de genul ‘îmi place – nu-mi place’, adică îmi place de tine – ție nu-ți place de mine și invers.

Așadar, relațiile dintre oameni au la bază antipatii sau simpatii care reies din atitudinea pe care oamenii o au unii față de ceilalți.

  • Comunicarea necomunicată în relațiile de cuplu

Puțini dintre noi avem șansa să auzim des de la partenerul nostru expresia: “iar mi-ai citit gândurile”, “iar ai stat atât de aproape de mine încât ai auzit ce gândesc”.

Acest lucru se întâmplă, în general, în cadrul relațiilor consolidate, puternice, în relațiile “that are ment to be”.

Aici, situația este de-a dreptul interesantă. Tu te gândești la ceva, iar în secunda următoare cel de lângă tine spune cu voce tare ceea ce tocmai ai gândit. Rămâi surprins și nu găsești o explicație logică.

  • Cât de departe se poate ajunge?

Există și situații speciale când unul dintre parteneri începe să se simtă rău pentru că cealaltă persoană se află în pericol sau se simte rău, la rândul ei.

Dacă oamenii ar fi mai conștienți, mai atenți cu ei înșiși, ar putea exploata acest fel de comunicare și ar putea găsi mereu răspunsuri la problemele lor de interacționare cu cei din jur.

Tot ceea ce simțim noi, tot ceea ce se află în interiorul nostru se reflectă și în exterior sub diverse forme și, ce e mai important, ne afectează, ne influențează pozitiv sau negativ.

Esențial este să știm că nu ne putem ascunde la nesfârșit gândurile și sentimentele pe care le avem față de cineva. Acel cineva va simți și va ști chiar dacă noi nu-i vom spune direct niciodată.

Tu cât de atent ești la ceea ce simți când interacționezi cu persoanele din jurul tău?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *