Fă primul pas spre schimbare!

Articol destinat victimelor violenței domestice, având mesajul ”află-ți drepturile și acționează acum!”

 

Semnat de Garofița Gorgan

 

Când zici ”familie” te gândești la ”acasă”. Numai gândindu-te la acest lucru te face să zâmbești și să te încarci cu energie pozitivă, nu-i așa? Faptul că știi că ai persoane speciale în viața ta, care te iubesc și sunt alături de tine orice s-ar întâmpla, oameni dragi ție, care se bucură de fiecare moment petrecut cu tine acceptându-te așa cum ești, îți dă încredere în tine și îți oferă mediul propice de a te dezvolta sănătos într-o lume civilizată.

Ce se întâmplă când toate aceste lucruri se întâmplă doar în vis? Ce se întâmplă când viața de familie este un coșmar și în loc să trăiești în fiecare zi cu zâmbetul pe buze trăiești acea zi cu frică, iar cauza acelei frici este, de cele mai multe ori, violența în familie?

Dar ce este violența în familie? Conform Legii  217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, republicată  în 2014, aceasta reprezintă orice acțiune sau inacțiune intenționată,  manifestată fizic sau verbal, săvârșită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiași familii, care provoacă sau poate cauza un prejudiciu sau suferințe fizice, psihice, sexuale, emoționale ori psihologice, inclusiv amenințarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate. De asemenea, constituie violență și împiedicarea femeii de a-și exercita drepturile si libertățile fundamentale.

Există oare o șansă la o viață normală pentru victimele violenței în familie? Pe principiul că orice problemă are o rezolvare și în cazul acesta regăsim o soluție dată chiar de litera legii. Aceasta constă  în ordinul de protecție reglementat de articolul 23 din Legea  217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, republicată  în 2014. Potrivit acestui articol, persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre  următoarele măsuri:
a) evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei;
c) limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori  de resedința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
e) interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute;
h) încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora.

De cele mai multe ori, însă, victimele violenței în familie nu apelează la ajutor din varii motive, precum  învinovățirea pentru situația în care se află, dependință afectivă față de partenerul agresiv sau chiar dependință economică și socială. În acest ultim caz intervine și lipsa sprijinului moral din partea celor apropiați, fapt ce conduce la pierderea încrederii în sine și, totodată, la pierderea controlului asupra propriei vieți.

Cunoști pe cineva care se află în această situație? Dacă răspunsul e ”DA!”, fii alături de acea persoană oferindu-i tot sprijinul de care are nevoie pentru  ai reda stima de sine și de a depăși acest impas. Poți face pe cineva fericit! Dacă ești victima unui abuz în familie nu mai aștepta! E timpul să ai grijă de tine și să trăiești fiecare clipă în siguranță alături de oameni care te apreciază! Și tu meriți o șansă la o viață normală! Fă primul pas spre schimbare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *