Căsătoria: esențe subînțelese

Articol destinat cuplurilor având mesajul ”pe picior de egalitate și în privat – independența soților.”

 

Semnat de Garofița Gorgan

 

Vi s-a întâmplat oare vreodată  să mergeți  pe stradă și să zăriți două persoane în vârstă care se țin de mână și care se privesc în ochi cu atâta căldură de parcă acel moment e de ajuns pentru a-și amesteca sufletele și pentru a susține că sunt cu adevărat fericiți? Poți oare ajunge să simți cu adevărat că ai întotdeauna pe cineva alături pentru a împărtăși chiar și cele mai năstrușnice gânduri, și că acel cineva este acolo mereu pentru a te susține?

Imaginează-ți că ești față în față cu persoana iubită alături de care ai întemeiat o familie… ce așteptări ai de la ea? Care crezi că sunt așteptările ei de la tine? Care sunt valorile fundamentale ce definesc o relație sau chiar cadrul familial? Dacă stăm să ne gândim, probabil că fiecare dintre noi ar răspunde diferit la toate aceste întrebări pentru că toți trecem lumea din jurul nostru prin propriile noastre filtre. Și de această dată, legea vine în ajutorul nostru, prevăzând la articolul 309 din Noul Cod Civil că soții își datorează reciproc respect, fidelitate și sprijin moral.

Ce implică noțiunea de respect? Trebuie să recunoaștem că nimănui nu îi place să se simtă controlat, iar când vine vorba de relații, lucrurile pot glisa ușor dintr-o extremă în alta. Partenerul de viață ar putea fi tentat să cenzureze corespondența, relațiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt soț, exemple regăsite în articolul 310 din Noul Cod Civil, articol ce militează pentru independența soților. Așadar, când spunem respect apare ideea de libertate, adică partenerul de viață nu trebuie să fie manipulat sau modelat pentru a se înscrie într-un anumit tipar, el având nevoie să-și manifeste liber personalitatea și să-și trăiască viața după bunul plac, atât timp cât nu aduce atingere drepturilor altor persoane. De asemenea, atunci când spunem că respectăm pe cineva, indirect, sugerăm faptul că suntem pe poziții de egalitate, deci ne comportăm exact așa cum dorim să fim tratați la rândul nostru. Fidelitatea ar fi o prelungire a ideii de respect reciproc. Când ești fidel cuiva poți susține că știi exact ce anume vrei de la persoana iubită și că acele lucruri se regăsesc la partenerul de viață, astfel încât nu mai ești nevoit să le cauți altundeva.

Una dintre cele mai importante pietre de temelie ale unei relații ar fi sprijinul reciproc. Nu-i așa că te simți  mai bine atunci când știi că poți să împărtășești grijile tale altcuiva și că acel cineva nu te va judeca pe baza lor sau că nu va încerca să minimalizeze importanța acestora? Dacă ai sentimentul că ești ascultat cu adevărat și că ești înțeles ajungi, inevitabil,  la concluzia că ai găsit o persoană de nădejde care va fi întotdeauna acolo să îți atragă atenția că tot la zi ajunge şi cea mai lungă noapte, după cum susținea și marele poet și dramaturg, Shakespeare.

Pe scurt, există oare o „rețetă” anume de urmat întotdeauna când vorbim de relații? Sau  regăsim doar unele principii de bun-simț care duc în final la sentimentul de împlinire sentimentală? Rămâne ca fiecare să găsească un răspuns la aceste întrebări…       

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *