Logodna, un pas important…

Articol destinat cuplurilor logodite având mesajul ”Respectă deciziile celor din jur”

 

Semnat de Garofița Gorgan

 

EMOȚIE…COPLEȘIRE…IUBIRE…”MAREA ÎNTREBARE”…”DA!!!”…LOGODNĂ….

Vine un moment când realizezi că persoana de lângă tine este tot ce ai sperat că vei găsi la un partener de viață și vrei să duci relația la un cu totul alt nivel, așadar decizi că e timpul să pui „marea întrebare”. Dacă gândurile sunt împărtășite și răspunsul este „DA!” se naște LOGODNA.

Logodna este definită de lege ca fiind promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria (articolul 266 alin.(1) din Noul Cod Civil). Această promisiune nu trebuie înțeleasă ca o obligație, în cazul în care un logodnic rupe logodna nu poate fi constrâns, în niciun fel, la încheierea căsătoriei, orice stipulație contrară  între logodnici fiind considerată nescrisă (articolul 267 alin.(1) și (2) Noul Cod Civil), adică nu este recunoscută din punct de vedere juridic.

Totuși, ce se întâmplă când vraja se rupe și ce efecte are ruperea logodnei? Conform articolului 268 din Noul Cod Civil, în cazul ruperii logodnei se vor restitui, de principiu în natură, darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea noului lor statut sau în vederea căsătoriei. Aici pot intra acele bunuri destinate vieții în comun a logodnicilor precum o casă, o mașină, sau niște aparate electrocasnice. Potrivit legii, însă, nu se vor restitui în mod obligatoriu, darurile „obișnuite”, adică acele bunuri cu o valoare economică de până în 25.000 lei, bunuri nedestinate unei vieți în comun (de exemplu, un buchet de flori). În cazul în care un logodnic rupe în mod abuziv logodna poate fi obligat la plata unor despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, fapt reglementat în articolul 269 din Noul Cod Civil. Spre exemplu, unul dintre logodnici rupe logodna înainte cu câteva zile de oficierea căsătoriei, iar pentru aceasta au fost achitate deja toate cheltuielile. Trebuie precizat că dreptul de a cere despăgubiri se prescrie într-un an de la data ruperii logodnei.

Cu toate acestea, cele mai dificile reverberații ale ruperii unei relații care a ajuns în stadiul acesta au loc la nivel sentimental. Deși logodna este, de cele mai multe ori, materializată printr-un inel, simbol al eternității, și chiar dacă încă din cele mai vechi timpuri se susținea faptul că acesta trebuie purtat pe degetul inelar de la mâna stângă deoarece ar fi singurul care prezintă o venă ce face legătura directă cu inima, asta nu înseamnă că trebuie să ne agățăm cu dinții de o iluzie și să ne facem iubiți cu forța atunci când partenerul nu mai are aceleași sentimente. Viața merge mai departe! Fiecare este liber să aleagă calea spre fericire după cum consideră de cuviință!

Respectă deciziile celor din jur! Iubește-te pe tine însuți!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *