Înțelegere și prietenie familială

Articol destinat părinților având mesajul ”încrederea este cheia reușitei în creșterea copiilor”

 

Semnat de Alexandra Gavrilescu

 

Încă de la primii pași, de la primele cuvinte rostite, pentru copii întreaga lume o reprezintă familia. În familie se pun bazele a ceea ce înseamnă comportament, relații cu alți oameni, relații cu întreaga societate, toate acestea formându-l ca viitor adult.

Este foarte important ca noi, părinții, să știm să îi învățăm pe ce să pună preț, cum să se comporte sau la ce să se aștepte de la viață. „Un mediu familial prietenos este acela în care eforturile copiilor sunt încurajate, recunoscute și prețuite, în care greșelile, defectele și diferențele individuale sunt tolerate, în care ei sunt tratați corect și cu răbdare, înțelegere, bunăvoință și considerație.” (Copiii învață ceea ce trăiesc, Dorothy Law Nolte, Rachel Harris)

Pe lângă aceste momente de încurajări sau de înțelegere trebuie să ne exercităm și autoritatea părintească, dar într-un mod prietenesc, calm și care să nu le inspire dominare.

Anii au trecut, iar în contemporaneitatea românească, structura familiei s-a modificat, tot mai puțini copii crescând alături de ambii părinți, din diverse motive. Mulți dintre aceștia sunt crescuți fie de unul din părinți, fie de bunici sau de alte rude. Însă indiferent de care este structura familiei, cel mai important pentru copii este să știe că sunt doriți și iubiți de persoanele, care pentru ei reprezintă FAMILIA. „Familia extinsă le poate servi copiilor și drept <<plasă de salvare>>. Cu cât sunt implicate mai multe persoane, cu cât plasa e țesută mai strâns, cu atât suntem mai capabili să ne ajutăm și să ne susținem moral copiii în momentele de cumpănă.” (Copiii învață ceea ce trăiesc, Dorothy Law Nolte, Rachel Harris)

Ceea ce îi ajutăm să învețe despre societate și despre relațiile interumane, îi vor influența în viitor, pe plan personal, cu viitoarea familie, dar și pe plan profesional, unde vor reuși să se integreze mai ușor.

Așadar, veselia, căldura și buna dispoziție a familiei vor face ca viitorii adolescenți, în momentul în care vor încerca să „testeze” independența, vor avea încredere că în propria familie vor găsi răspunsurile de care au nevoie și ajutorul aferent, va exista ÎNCREDERE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *