De ce sunt importanți bunicii?

Articol destinat părinților având mesajul ”Bunicii sunt importanți în creșterea armonioasă a copiilor”

 

Semnat de Andreea Pivariu

 

De când a început școala obișnuiesc să petrec în parc, împreună cu piticul, cam o oră, înainte de a merge să o luăm pe Ilinca de la cursuri. Parcul dimineților de toamnă arată altfel, e mai liniștit, cu câțiva omuleți vioi, descoperind în pas legănat toboganul, leagănele, morișca, pietricelele, nisipul sau iarba. Micuții curioși sunt însoțiți, în mare parte, de bunici și bunicuțe, care îi urmăresc atenți și îndeaproape.

Admir mereu rezistența de care dau dovadă măsurând în lung și în lat parcul, de multe ori la rând, în poziția ghiocel, păstrându-și zâmbetul și calmul. Mă surprinde naturalețea cu care adoptă poziții nefirești pentru trupurile lor, nu atât de zvelte ca odinioară, pentru a susține micii exploratori în descoperirile lor, plăcerea cu care pătrund în lumea lor inventând scenarii și povești urmărite cu interes și veselie de ochi mari și jucăuși.

Mi-e tare drag să văd interacțiunea asta caldă și blândă dintre bunici și nepoți, detașată de alergătura cotidiană contra cronometru, în ritmul lor, rezonând firesc unul cu altul.

Aud însa, tot mai des, mămici nemulțumite și dornice să-și țină copiii la distanță de bunici, pentru că îi răsfață, le dau dulciuri sau alte mâncăruri interzise, pentru că nu respectă regulile stabilite de părinți sau pentru că se poartă și vorbesc ca și când ei le știu mai bine pe toate. Și da, e adevărat că s-au schimbat multe în felul în care creștem copiii astăzi față de acum 20-30-40 de ani, de fapt, lumea întreagă s-a schimbat  și continua să se schimbe mereu. Conflictul dintre generații este doar o constantă, paradoxal poate, chiar generatoare de schimbare.

Constantă este însă și familia sursă de iubire și echilibru în viață, iar fiecare membru își are rolul și rostul său. Iată câteva lucruri minunate pe care le pot oferi bunicii nepoților lor:

Iubire necondiționată. Sunt puțini oamenii de la care ne putem aștepta să primim un dar atât de minunat, care sporește sentimentul de apartentență, dă încredere și curaj în abordarea provocărilor vieții.

Timp și răbdare. Bunicii au alt ritm față de părinți, telefonul lor nu e conectat la toate conturile de mail, facebook, watsup și orice altceva îl face să vibreze din 5 în 5 minute, fac și ei multe dar fără să alerge, poate că, în timp, viața i-a învățat să judece și să aleagă altfel ce e important și urgent. Pare să le fie atât de ușor să se conecteze cu cei mici, să li se alăture în joc și descoperiri. Știu să îi asculte, să intre în lumea lor, făcându-i să se simtă importanți și valoroși.

Povești. Copiii adoră să asculte povești, mai ales povești din viețile celor din jurul lor iar bunicii au o desagă doldora de așa ceva. Nimeni nu poate povesti mai frumos despre cum erau mami și tati când erau mici, ce pozne și șotii făceau sau ce realizări au avut. Tot ei sunt cei mai în măsură să zugrăvească frumos istoria familiei în mintea și inima nepoților, ajutându-i să-și înțeleagă rădăcinile.

Din toate aceste motive cred că le datorăm copiilor noștri să căutăm soluții înțelepte pentru rezolvarea ciocnirilor dintre concepții și credințe ce pot apărea în relația noastră cu bunicii lor, dincolo de curente de parenting sau jocuri de putere, cu deschidere, empatie și, mai presus de toate, cu iubire. La urma urmei, familia este în primul rând despre asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *