Jocuri fără jucării

Articol destinat părinților cu copii între 1-3 ani având mesajul: lumea jocului e mult mai mare și mai frumoasă decât cea a jucăriilor colorate din rafturile magazinelor. Fii un exemplu pentru copilul tău, lăsând imaginația să vă umple și să vă înveselească ziua!

Semnat de Andreea Pivariu

 

Cred că, în viața de părinte, sezonul rece este cel mai complicat în perioada în care copilul are intre 1-3 ani. Imunitatea este încă mică (lucru mai bine evidențiat în situația în care există un frate mai mare sau copilul e proaspăt intrat în colectivitate), deci răcelile, virozele, otitele și altele asemenea sunt destul de frecvente. Oferta de ateliere, spectacole sau alte actvități indoor potrivite pe segmentul ăsta de vârstă este mică și greu de potrivit cu programul de masă și somn al copilului. Așa se face că, vrând – nevrând apar perioade lungi de timp petrecut în casă, perioade în care imaginația și răbdarea părinților este pusă la grea încercare. Adesea văd, în grupurile de părinți din care fac parte, solicitări de idei de jocuri si activități indoor cu copiii de această această vârstă.

Pentru inspirație, vă împărtășesc câteva din experiențele pe care fiul meu le îndrăgește și care ne ajută în momentele în care, inevitabil, mulțimea de jucării colorate își piede din farmec:

Bătaie cu șosete. Este versiunea indoor a bătăii cu bulgări. Folosim pernele de la canapea pe post de paravan și punem la treabă, cu mare plăcere, toată muniția din dotare. Se lasă mereu cu râsete zglobii iar bonus, la final, facem și ordine în sertare.

Paste pe băț. Aveți nevoie doar de câteva bețe de frigărui, paste din cele cu găurele de diferite forme și dimensiuni și puțină plastelină. Cu ajutorul plastelinei fixați câteva bețe pe un suport de lemn. Pregătiți un bol cu paste și arătați copilului cum pot fi înșirate pastele pe băț. Pare plictisitor, dar piticii sunt fascinați de această activitate prin care își și dezvoltă coordonarea și controlul mișcărilor.

Family disco. Cred că fiecare familie are un playlist preferat, numai bun de activat atunci când se impune consumarea rapidă a excesului de energie de care piticii dau dovadă. Când discrepanța dintre nivelul meu de energie versus copii e mare, tehnica e să îi stârnesc la dans după care să mă retrag subtil pe canapea de unde aplaud și încurajez cu mare drag, în timp ce mă asigur că fluxul melodiilor lor preferate nu e întrerupt. Când termină țopăiala puteți să le oferiți cu încredere cuburile, plastelina sau culorile, vor fi, cu siguranță, dornici de activități ceva mai liniștite… cel puțin o vreme J.

Apa. Nu știu dacă toți copiii sunt fascinați de curgerea apei la fel ca al meu, dar dacă aveți norocul să fie, cada, o sticlă, un pahar de plastic o cănuță și orice alte recipiente din bucătăria de jucărie sunt ingredientele ideale pentru o binemeritată pauză de cel puțin jumătate de oră. Piticul va studia cum trece apa dintr-un recipient în altul, iar tu poți să faci sudoku rezemată de gresia din baie… sau orice altceva îți trece prin cap atâta vreme cât ești în zonă să te asiguri că nu îi vin și alte idei crețe.

Dacă nu vă place cu apă, merge aproape la fel de bine cu pietricele, castane, nuci sau ghinde, pe covor sau, de ce nu, in vârful patului.

Avioane, bărcuțe, coifuri de hârtie. Știu că astăzi copiii au tot felul de replici colorate, motorizate, luminate și cântărețe ale elementelor enumerate de mine mai sus. Și al meu are și le folosește din plin, dar nu e zi să nu vină un moment în care simțurile lui cred să strigă (la unison cu ale mele) ”suficieeent! Nu mai vreau luminițe, melodii gălăgioase, claxoane, alarme… vreau ceva simplu!”. Atunci e momentul de contemplare liniștită a formelor de hârtie care plutesc prin aer sau pe apă, al coifurilor care ii transformă plușurile în soldăței iar pe el în comandant, sau, si mai amuzant, al jocurilor cu umbre pe pereți.

Sunt sigură că puteți găsi idei muulte, foarte multe, nu trebuie decât să vă uitați în jur și să vă lăsați imaginația să zboare. Mult succes vă doresc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *