Cum să-ți începi cariera în IT

Articol destinat tuturor celor care doresc o carieră în IT având mesajul ”Nu este ușor, dar nici imposibil!”

 

Semnat de Raluca Bărbuță

 

În primul rând trebuie menționat faptul că domeniul IT este un domeniu care necesită învățare continuă. Nu mai este o noutate faptul că job-urile în IT sunt printre cele mai bine plătite job-uri, însă dacă vrei să devii un expert în domeniu, nu acest aspect ar trebui să te determine să îți începi cariera în IT ci pasiunea pentru acest domeniu.

Ca să devii un bun specialist și ca să te diferențiezi de ceilalți trebuie:

-să fii curios

-să îți placă să înveți

-să fii autodidact

-să fii mereu la curent cu noutățile în domeniu

Pașii prin care poți să începi o carieră în IT:

1.Înscrie-te la o facultate de profil (Informatica Aplicată – dacă vrei să pui accent pe programare sau Inginerie Electrica, Telecomunicații, Automatică – dacă vrei să îmbini programarea cu alte arii)

2.Fii prezent în online și înscrie-te în grupuri specializate în IT (sunt numeroase forumuri și grupuri pe Facebook, pe Linkedin etc).

Acest lucru te va ajuta să fii în contact cu persoane care deja profesează în domeniu și care îți pot da sfaturi practice astfel încât să fii la curent cu noutățile. Și cine știe cum îți poți găsi un job prin intermediul acestor grupuri.

3.Învață singur acas. Sunt numeroase site-uri gratuite care oferă pregătire în domeniu – un astfel de exemplu ar fi Coursera.

4.Mergi la workshop-uri și prezentări ținute de diferite companii în colaborare cu universitățile sau ONG-urile din orașul tău. Poți întâlni aici oameni interesanți pasionați de aceleași lucruri ca și tine și îți poți dezvolta astfel rețeaua de contacte. Mai mult, ai ocazia să intri în contact direct cu reprezentanții companiilor respective.

5.Fă voluntariat! Înscrie-te într-un ONG. Multe ONG-uri au departamente de IT unde câteva persoane se ocupă de realizarea și întreținerea web site-ului și a calculatoarelor. Aici ai șansa de a pune în practică ceea ce ai învățat.

6.Mergi la internship-uri și programe de practică ținute de companii fie în cadrul sediului, fie în cadrul facultăților. Vei putea astfel să vezi cum arată lucrurile într-o companie și poți avea ocazia chiar de a te angaja la compania respectivă.

Pe lângă cunoștințele pe care le vei dobândi mergând la internship-uri și făcând voluntariat, acest lucru va arăta angajatorilor motivația ta de a profesa în domeniul IT și capacitatea ta de a învăța lucruri noi.

7.Un aspect important și deseori ignorat de cei care sunt la început de drum în acest domeniu îl reprezintă CV-ul și prezența în on-line pe site-urile de recrutare.

Chiar dacă nu ai experiență, este bine să îți faci CV-ul și să adaugi skill-urile și cunoștințele pe care le ai. Și pe măsură ce mergi la internship-uri, să adaugi aceste experiente în CV. Și esențial este să fii prezent pe diferite site-uri cum ar fi Bestjobs/Ejobs și din ce în ce mai utilizat, Linkedin.

Dacă ai deja experiență de lucru, dar într-un alt domeniu și vrei să te reprofilezi pe domeniul IT iată ce ar trebui să faci:

1.Înscrie-te la o facultate de profil sau la un master la distanță.

2.Dacă nu ai timp să începi o nouă facultate, atunci apucă-te serios de învățat acasă de pe diferite site-uri și cărți.

3.Dacă ai un prieten/cunoștință care lucrează în domeniu roagă-l să te ajute și să te ghideze pe ceea ce vrei să înveți.

4.Participă la diferite evenimente/workshop-uri fie că sunt gratuite, fie că nu.

5.Încearcă să începi cu ceva mai usor în IT, cum ar fi testarea – la început manuală și apoi automată (la cea automată o să ai nevoie și de cunoștințe de programare).

Fie că faci parte din prima categorie sau din a doua, pentru a începe o carieră în IT trebuie să ai răbdare și să fii perseverent. Aa, și foarte motivat!

Nu a spus nimeni că este ușor, dar nici că este imposibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *