Munca în gospodărie – modalitate de plată la cheltuielile căsătoriei

ARTICOL  DESTINAT  PUBLICULUI  LARG  AVÂND MESAJUL ” MUNCA  ORICĂRUIA  DINTRE SOȚI ÎN GOSPODĂRIE ȘI  PENTRU CREȘTEREA  COPIILOR REPREZINTĂ O CONTRIBUȚIE LA CHELTUIELILE CĂSĂTORIEI, IAR ACEST LUCRU TREBUIE APRECIAT!

Semnat de Garofița Gorgan

 

În zilele noastre societatea progresează cu viteza luminii, iar familia, nucleul central al societății, nu se lasă mai prejos și ține pasul cu ea. Dacă doar acum câteva decenii  exclusiv bărbatul, capul familiei, se ocupa de partea financiară a familiei, în cadrul unei familii moderne din ziua de azi se poate observa cu ușurință că lucrurile s-au schimbat – femeia a început să aibă un rol din ce în ce mai activ în sfera economică a familiei.

Articolul 325 al.(1) din  Noul Cod Civil prevede că soții sunt obligați să își acorde sprijin material reciproc. Această idee este dezvoltată în următoarele alineate ale aceluiași articol, unde se stipulează că soții sunt obligați să contribuie, în raport cu mijloacele fiecăruia, la cheltuielile căsătoriei și că orice convenție care prevede că suportarea cheltuielilor căsătoriei revine doar unuia dintre soți este considerată nescrisă.Cu alte cuvinte, legiuitorul a dorit să sublinieze importanța colaborării soților în ceea ce privește latura materială a vieții de familie.

În lumina celor de mai sus, ce se întâmplă dacă femeia alege să stea acasă pentru a-și dedica toată atenția familiei ei? Răspunsul la această întrebare îl regăsim în articolul 326 din Noul Cod Civil care menționează că munca oricăruia dintre soți în gospodărie și pentru creșterea copiilor reprezintă o contribuție la cheltuielile căsătoriei. Cu toate acestea, astăzi, se reproșează, deseori, multor soții sau mame că nu participă la asigurarea unui trai mai bun din punct de vedere financiar al familiei, subapreciind, astfel, munca depusă și timpul investit de către acestea.

Se spune că într-o zi un soț a mers la un psiholog și i-a spus că  în timp ce el muncește din greu soția lui nu face nimic.

Psiholog: La ce oră, în general, se trezește soția ta?

Soț: Ea se trezește devreme pentru a pune masa,  se asigură că copiii sunt bine îmbrăcați și pieptănați, că au luat micul dejun  și că și-au luat toate lucrurile pentru școală.

Psiholog: Cu cine merg copiii la școală? 

Soț: Soția mea se ocupă de asta.

Psiholog: După aceea, ea ce face?

Soț: În general, plătește facturile sau face cumpărăturile. Apoi se întoarce acasă și pregătește mâncarea, servește masa și se ocupă de  curățenia din casă. Doar știi cum e…

Psiholog: Seara, când te întorci de la birou, ce faci?

Soț: Mă relaxez, normal. Doar sunt obosit cum am lucrat toată ziua la birou.

Psiholog: Ce face soția ta seara?

Soț: Ea pregătește cina, spală vasele, mai face curățenie, apoi pregătește copiii pentru culcare…[1]

În concluzie, dacă te regăsești în poziția soțului  încearcă să apreciezi mai mult efortul depus de partenera ta deoarece munca în gospodărie este modalitatea ei de a investi dragoste în familia voastră 24 de ore din 24.Dacă ești fiul/fiica unei mame, care stă acasă pentru a avea grijă de persoanele ei iubite, fii recunoscător/recunoscătoare pentru atenția acordată și fă în așa fel încât mama ta să simtă aprecierea și dragostea ta!

Orice ai da unei femei, ea îl va îmbunătăţi. Dacă îi dai o casă, ea îţi va da un cămin. Dacă-i dai alimente, ea îţi va da hrană. Dacă-i dai un zâmbet, ea îţi va da inima ei. Ea înmulţeşte şi sporeşte tot ce i se oferă.  (William Golding)

[1]    Conversație regăsită într-un articol online  http://alinablagoi.ro/conversatie-intre-psiholog-sotia-lucreaza/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *